Připravovaná novela zákona o lécích není o zájmech pacientů. Jedná se pouze o peníze pro výrobce léčiv, tvrdí mnozí zástupci distributorů

Ministerstvo zdravotnictví chystá v těchto dnech návrh legislativní změny pro obchod s léky. Přestože se návrh ještě nedostal ještě ani do připomínkového řízení, už nyní vyvolává velké emoce. Kdyby totiž novela vešla v platnost, lékárníci a především distributoři léků by mohli přijít o možnost s léky volně obchodovat. A to v rámci celé EU. Ve hře jsou přitom miliardy korun. Tyto peníze by pak zásah státu odklonil od distributorů směrem k výrobcům léčiv.

Protestují lékárníci, ale i distributoři léků

„Je třeba narovinu říci, že ve sporu jde pouze a jen o peníze. Léky jsou nicméně běžnou obchodní komoditou a pokud nehrozí v jednotkách případů nedostatek konkrétního léku na našem trhu, tak není jediný důvod tento obchod omezovat. říká zástupce Asociace distributorů léčiv MUDr. Jan Šimon. "Plošné omezení exportu je jednoznačně nahrávka tuzemským výrobcům léčiv, kteří pochopitelně neradi vidí, když jim někdo doveze levnější medikamenty v rámci trhu EU“,

Výpadky dodávek léků řeší v posledních letech řada států EU a český trh není výjimkou. Na vině jsou především technické potíže s výrobou či momentální nedostatek konkrétní účinné látky. Státní ústav pro kontrolu léčiv v takovém případě dává podnět k omezení exportu. Nyní je na seznamu 38 léků ve 117 silách a velikostech, které se nesmějí z ČR vyvážet. Podle lékárníků i distributorů léčiv jde sice o účinný a dostatečný systém ochrany domácího trhu s léky, ale Ministerstvo zdravotnictví chce prosadit změnu, která by dala odpovědnost za obchody přímo výrobci.

„Zdůrazňuji, že prakticky jde téměř výhradně o obchody s volně dostupnými léky, kterých je všeobecně dostatek. My jako distributoři je u nás pouze dokážeme levněji nakoupit a v rámci EU se ziskem prodat." doplňuje Jan Šimon z Asociace distributorů.

Miliardový reexport

V okamžiku, kdy stát dá jedné podnikatelské skupině, tedy výrobcům léčiv strategickou výhodu, tak z naprosto čistého obchodu s jasnými pravidly vzniká pokřivené prostředí. "A to nemá s volným trhem nemá nic společného, protože druhou podnikatelskou skupinu to poškodí“, říká Šimon.

Ministerstvo zdravotnictví sice připouští, že reexporty léků nejsou z daleka hlavní příčinou dílčích nedostatků léků, ale stojí si za tím, že je potřeba pravidla změnit. Odpovědný náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel, který má pracovní zkušenosti i ze soukromé sféry v obchodu s léky už dříve uvedl, že reexport představuje miliardový byznys, který ale nepřináší žádnou přidanou hodnotu jak pro české zdravotnictví, tak pro českého pacienta.

„Zapomněl však dodat, že to české zdravotnictví zároveň nic nestojí a český pacient reexportem nijak netrpí, protože nedostatkové léky se tak jako tak vyvážet nesmí. Takže, o co tedy jde?“, uzavírá MUDr. Jan Šimon podle kterého jsou distributoři léků připraveni okamžitě žalovat stát v případě, že novela zákona vstoupí v platnost.

IVAN BŘEŠŤÁK
Externí spolupracovník
Piráti Praha 14

Zpět na seznam článků

“Chcete s námi zůstat nadále v kontaktu, dostávat pozvánky na naše akce
a být informováni o aktualitách?