Elitní právník Libor Petříček o nejnovější kauze trestně stíhaného premiéra Babiše pro Pirátské listy

Jsem přesvědčen, že vyšetřování premiéra od samého začátku bojkotují tajemné síly

Nejnovější reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka, týkající se premiéra Babiše a jeho syna Andreje kolem Čapího hnízda, způsobila zemětřesení na politické scéně. Kauza obřích rozměrů, označována v řadě médií za největší aféru po listopadu 89, by se mohla stát v těchto dnech tématem číslo jedna pro pirátskou stranu, která mimo jiné vstupovala do komunálních voleb s programem boje proti "šmejdům", intrikám a nezákonnému jednání.

Pane doktore, patříte mezi ty občany naší země, které nejnovější okolnosti kolem vyšetřování Čapího hnízda zvedlo ze židle?

To nešlo nezaznamenat. Nechci v této souvislosti vstupovat do hodnocení obsahu rozhovoru novinářů Slonkové a Kubíka. To přenechám povolanějším. Mě na té věci šokovalo něco jiného. A nejen mě. Stihli jsme celou kauzu projednat s kolegy, mobily drnčely ve dne v noci. Probíráme to s jak s kolegy advokáty, tak i "známými" z branže, tedy státními zástupci či policisty… A shodli jsme se! Jak je, proboha, možné, že na vyšetřování causy trestně stíhaného premiéra byl vyčleněn jediný vyšetřovatel Pavel Nevtipil (Služba kriminální policie a vyšetřování PČR)? Jak je možné, že tuto kauzu s mezinárodním mediálním přesahem nevyšetřuje několikačlenný policejní tým? Je-li tomu tak, tak mi na jazyku vyvstane jediné slovo, sabotáž. Jaký je nejdůležitější politik v praktické politice státu? Premiér, byť ústavně je až třetím či čtvrtým v řadě ústavních činitelů, ale v praktické politice je to prostě premiér. A jeho trestní věc, ve které je ohrožen on sám a další osoby vysokou trestní sazbou (od 5-10 let, pozn aut.), snad nemá obdoby, ale to už zaznělo stokrát. Já stále doufám, že se situace změní, ale bojím se toho, že tomu tak nebude.

Bojíte se toho, proč?

Protože tu něco velice nepěkně zavání. Podívejte se, i v daleko méně významných případech, a teď mám na mysli třeba majetkové trestné činy, se vytvářejí početné policejní týmy. Ty jsou tvořeny vyšetřovateli, kriminalisty, analytiky, asistenty a asistentkami, specialisty z různých oborů. Spolupracují různí forenzní odborníci. A v takovéto konkrétní věci, kde je stíhán premiér ČR, to vše, celá ta causa s řadou dalších okolností, má být na jednom člověku. Na jediném vyšetřovateli, tedy pokud policie pod tlakem narychlo nesestavila tým.

Co nám to říká o nadřízeném tohoto vyšetřovatele?

Můj názor je ten, že mu nezajistil základní předpoklady pro jeho práci. A co nám tato věc říká o práci Policejního prezídia, potažmo Ministerstva vnitra? Ať už, prosím, neříkají to, že do „živých kauz“ nemají přístup. Samozřejmě by ho mít neměli, ale zajistit materiálně a profesně vyšetření nejdůležitější trestní kauzy je jejich povinností je. Pokud to nesplnili, je to na pováženou.

Co tomu říkají Vaši kolegové, advokáti, obhájci, státní zástupci, o kterých už byla zmínka?

Nemohu samozřejmě mluvit za všechny, ale jsem si jistý, že téměř všichni minimálně pozdvihli obočí. To se týká i lidí, se kterými jsem o kauze hovořil telefonicky i osobně. A byli to představitelé všech justičních profesí, tedy i notáři či soudci. Dnes mi nadto jeden kolega, obhájce, značně rozčílený, řekl, „… a kde je, sakra, příslušný státní zástupce? Co ten dělá? Proč již měsíce „nekřičí“, že policie té věci nevěnuje tolik pozornosti kolik by měla?“. Na tyto otázky by se teď měly zaměřit nejen příslušné orgány od Generální inspekce bezpečnostních sborů až po Nejvyšší státní zastupitelství, ale i opozice. Takže ptejte se, opoziční a koaliční poslanci i členové vlády, ptejte se.

Qui bono?

Otázka zní kam s tím, v čí prospěch? Tak to už jsme na půdě spekulací… Jistě je možno si představit, že takové „vyšetřování - nevyšetřování“ nemůže probíhat efektivně a způsoben, jakým to policii a státnímu zastupitelství ukládá trestní řád. Může vyhovovat někomu jinému. Ať už politickým stranám, či politikům, tak jednotlivcům. A to dokonce napříč politickým spektrem. Snad vyjma Pirátů. Politické straně plné nových tváří bez temné minulosti a bez krabic od vína plný milióny korun.

Vyšetřování a nevyšetřování

Pan premiér Babiš k soudu rozhodně nespěchá. Neboť soud, to již není „kabinetní justice“. Soud je věc veřejná. U premiéra tisíckrát veřejnější, než u kohokoli jiného. Takže, v čí prospěch je toto „vyšetřování-nevyšetřování“, takže to bude tvrdý oříšek, ale při dobré vůli zase tak tvrdý být nemusí. Kauza se bleskově dostala do renomovaných sdělovacích prostředků v zahraničí. Novináři kladou otázky, na které nikdo nezná odpověď, nebo je záměrně zatajuje. Naši zemi a klima to jednoznačně oslabuje. Trestně stíhaný premiér, útěk, únos, či jak to nazvat, spoluobviněného někam na Krym, který je okupován cizí vojenskou mocností na úkor jiného samostatného evropského státu… Bojím se, co ještě se můžeme dozvědět.

Jestlipak máte potuchy, proč Babiš ještě neodstoupil?

Vyhrál volby drtivou převahou, to ho zavazuje. Jde o člověka velmi inteligentního, mluvící několika cizími jazyky. Zaujal mě tím, když Babiš „za chodu“ překládal otázky amerických turistů v jedné pražské restauraci z angličtainry, podobně se zachoval při návštěvě Macrona, nevím, zda by toto zvládl předchozí premiér, či premiéři. Na druhou stranu je to obvinění strašlivá “koule na noze“. Navíc je otázkou, co dalšího se objeví za měsíc, za týden či za hodinu Ano, myslím, že by odstoupit minimálně z funkce premiéra. Neměl by se schovávat za své děti a odklánět tuto kauzu výčtem úspěchů současné vlády v ekonomice někam úplně jinam.

Tak znova, odstoupí Babiš?

Neodstoupí. Nemyslím si, že by to pana premiéra napadlo byť jen v myšlenkách. Má skvělý tým právníků i obhájců, kteří mu prý za pohádkové honoráře kryjí záda. Jednoznačně co nejrychlejší dokončení vyšetřování. Pokud tomu pak jeho výsledky budou odpovídat, předání věci příslušnému soudu a konečnému rozhodnutí. Současná situace je nemilá, pro právní povědomí až devastující.

Piráti mají v programu mimo jiné boj proti zločinu, tunelářům i trafikářům. Myslíte si, že pomůžou?

Četl jsem o Pirátech a jejich program znám. Snad se jim to podaří a já osobně jim fandím.

IVAN BŘEŠŤÁK
Piráti Praha 14

Zpět na seznam článků

“Chcete s námi zůstat nadále v kontaktu, dostávat pozvánky na naše akce
a být informováni o aktualitách?